Etagère knutselen met kringloop servies

Benodigde tijd: 
< 30 minuten

 

 

 

 

 

 

 

 

Heb je nog geen cadeau voor Moederdag? Met een zelfgemaakte etagère, een taartplateau of een ander kunstwerk van servies maak je het helemaal. En het kost niet veel tijd. Bovendien is elke creatie uniek! Je kunt helemaal los gaan op een bonte verzameling bloemetjes en schulpjes, of juist kiezen voor meer eenvoud. Bak er nog wat koekjes bij en je maakt goede sier op Moederdag. Ook leuk als verjaardagscadeau of om iemand zomaar te verrassen.

Wat heb je nodig voor een etagère?

  • Een paar (oude) borden
  • Een paar ‘tussenstukken’ (kopjes, eierdopjes, vaasjes of kleine, smalle kandelaars)
  • Sterke lijm voor aardewerk of glas (een tube aquariumkit werkt het beste, te koop in aquariumspeciaalzaak)
  • Alcohol (te koop bij drogist)
  • Watjes en wattenstaafjes
  • Evt. kleine speelgoedfiguurtjes en verf

Hoe maak je een kringloopetagère?

Kies eerst een mooie combinatie (mix en match) en bekijk per ‘etage’ of het bord en het tussenstuk mooi bij elkaar passen.

Als je een mooie combinatie hebt gevonden, maak je de oppervlakken waar lijm moet komen, goed schoon met alcohol. Breng nu voorzichtig de kit of lijm aan op het tussenstuk en plaats dit in het midden op het bord.

Draai het bord rond zodat je van alle kanten kunt zien of het in het midden staat. Je kunt ook van bovenaf kijken of dit zo is. Veeg met een wattenstaafje overtollige lijmresten weg voordat de lijm is opgedroogd. Lijm zo op elk bord het tussenstuk vast dat erbovenop komt te staan en laat de lijm goed drogen (dit duurt een paar uur). Lijm tenslotte de etages op elkaar, maar wacht steeds met een volgende laag totdat de lijm droog is. Als topstuk kun je een kopje op het laatste bord (of schotel) plakken, maar je kunt ook een klein speelgoeddiertje in 1 kleur schilderen en deze bovenop vastlijmen. Laat de etagère minimaal een nacht drogen.

Piece of Make!

Tip

Je kunt ook met een omgekeerd kommetje beginnen en daarop een bord vastlijmen. Of neem een hoge, smalle kandelaar met een platte bovenkant en lijm er een groot bord op. Zo krijg je een prachtig taartplateau!

Tip voor gevorderden

Een kunstwerk van opgestapelde kopjes maken kan ook! Het vergt wat geduld, want het is belangrijk dat je de lijm steeds goed laat drogen voordat je een volgend kopje vastplakt. Maar het resultaat is spectaculair, zeker onder een stolp! 

 

Hier vind je nog een origineel idee, gemaakt van oud servies!

Ook leuk; wit servies zelf versieren met porseleinstiften

Geef je reactie

Vind je dit artikel leuk?

meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en blijf gratis op de hoogte van de nieuwste en leukste zelfmaak-ideeën en de scherpste aanbiedingen.